ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

                                                                         
ΔΙΚΤΥΟ  “ΑΝΕΝΤΑΧΤΩΝ”  ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ 
του  ΣΥΡΙΖΑ   
 
   Δίκτυο

ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ,
ΤΩΝ ΜΗ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ
 


Συντρόφισσες και σύντροφοι
  
           

     Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, νιώθουμε στρατευμένοι μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μεγάλο εγχείρημα της ενότητας της αριστεράς, παραμένοντας μη ενταγμένοι σε οποιαδήποτε από τις συνιστώσες του.

     Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι στο κείμενο συμπερασμάτων που εκδόθηκε μετά την 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται η ανάγκη για “παραπέρα επεξεργασία μιας αριστερής προοδευτικής λύσης στο πρόβλημα της χώρας…” και αποφασίζεται “το βάθεμα των προγραμματικών επεξεργασιών, με την διαμόρφωση ενός συνοπτικού πολιτικού σχεδίου, που θα επιβεβαιώνει το στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας”.     

     Χαιρετίζουμε επίσης, το γεγονός ότι το ίδιο κείμενο θεωρεί ότι “ουσιώδης προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι η ενεργοποίηση των χιλιάδων αγωνιστών που βρίσκονται έξω από τις οργανώσεις, αλλά αναγνωρίζουν ως πολιτική τους εκπροσώπηση τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να συμμετάσχουν στις συλλογικές διαδικασίες του”. Για να γίνει η σημαντική αυτή πολιτική διαπίστωση πράξη, απαιτείται σύμφωνα με το ίδιο αυτό κείμενο, “να μελετηθεί παραπέρα ο τρόπος συμμετοχής των δυνάμεων που δεν ανήκουν σε πολιτικές συνιστώσες, στην οργανωμένη δράση του ΣΥΡΙΖΑ (ανένταχτοι), προωθώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό την δημιουργική σχέση και ισοτιμία μεταξύ ενταγμένων και ανένταχτων και των νέων δυνάμεων που προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ”.    

     Την ανάγκη γι’ αυτή την πολιτική ισοτιμία και συμμετοχή στις πολιτικές αποφάσεις, διατύπωσαν από του βήματος της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί από εμάς, και για το λόγο αυτό εκδόθηκε και σχετικό κείμενο  -το οποίο κατατέθηκε στο Προεδρείο της Σύσκεψης-  στο οποίο διαπιστώνεται η ανάγκη ύπαρξης ενός πανελλαδικού Δικτύου Ανένταχτων, με στόχο την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων.     

     Στα πλαίσια αυτά, ιδρύσαμε αυτή την ηλεκτρονική σελίδα (blog), προκειμένου όλοι οι σύντροφοι να μπορούν να διατυπώνουν επωνύμως τις απόψεις τους και να γίνονται κοινωνοί των απόψεων των υπολοίπων, για όλα τα θέματα που απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς είναι δυνατόν να συμμετάσχουμε, ως ανένταχτοι, στο υπό κατάρτιση πολιτικό σχέδιο και στο βάθεμα των προγραμματικών θέσεων του πολιτικού σχηματισμού που μας εκφράζει.

     Σαφώς και η κίνηση αυτή -η οποία κατά κανένα τρόπο δεν στοχεύει στη δημιουργία άλλης μίας συνιστώσας στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ- δεν υποκαθιστά τη συζήτηση που θα γίνει –και πρέπει να γίνει-  στα πλαίσια των Τοπικών Συνελεύσεων. Είναι όμως εξόχως υποβοηθητική αυτής, αφού διευκολύνει την σε μεγάλη κλίμακα ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όσων στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι ενταγμένοι σε κάποια συνιστώσα του.

     Πιστεύουμε ότι ο διάλογος και η επικοινωνία ανάμεσά μας, μπορεί να συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στο ζήτημα που θέτει η Γραμματεία για την ισότιμη συμμετοχή μας στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ότι ίσως θα ήταν χρήσιμη μια συνάντηση ανένταχτων  -ενταγμένων στον ΣΥΡΙΖΑ-  περί το τέλος Ιουνίου 2008, αφού πρώτα προηγηθεί ο διάλογος μέσω της ηλεκτρονικής αυτής σελίδας και εφόσον ωριμάσει η ανάγκη για την πραγματοποίησή της.

     Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, δηλώνουμε εκ προοιμίου ότι δεν εκπροσωπούμε, ούτε επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε οποιονδήποτε, και αναλάβαμε αυτοβούλως την πρωτοβουλία αυτή, με σκοπό να ενημερώσουμε όσους συντρόφους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σ’ αυτόν τον διάλογο και επιθυμούν να εκφράσουν τις απόψεις τους.

 Αθήνα, Απρίλης 2008

Μαρίνα Βήχου
Στέλιος Καμπουρίδης
Θοδωρής Κανάκης
Γεράσιμος Καστανάς
Χρήστος Ρουμπάνης

19 Σχόλια

24 03 2008
Λάμπρος

καλησπέρα
το ανέβασα στο blog μου σήμερα. Δείτε το http://www.aristeroparathiro.pblogs.gr
Καλή επιτυχία σύντροφοι…

29 03 2008
sarantamilakokkina

ΜΠΡΑΒΟ !!!
Εξαιρετική ιδέα και πρωτοβουλία

Εχει ιδιαίτερη σημασία αυτός ο χώρος των ανένταχτων αριστερών να αποκτήσει κάποια δική του φωνή μια που η δομή έως τώρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθά για κάτι τέτοιο.

Ελπίζω στον ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβουν ότι σε αυτόν τον χώρο, που είτε ψήφισε τον Σεπτέμβρη είτε όχι, έχει δημιουργηθεί μια νέα όσμωση, ένα «κλικ» που για μένα αποτελεί και την κινητήρια δύναμη που τον καθιερώνει στα κινήματα και στην κοινωνία.

Άλλως, αν δεν αποκτήσει φωνή αυτός ο χώρος των ανένταχτων , από την γειτονιά όπως σωστά λέτε έως και την κεντρική γραμματεία (η οποία φαντάζομαι να αποκτήσει και έναν ουσιαστικό ρόλο), στην καλύτερη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα συλλέξει τα αποκαϊδια της κρίσης της σοσιαλδημοκρατίας και του δικομματισμού στην Ελλάδα ανεβάζοντας τα ποσοστά του.

http://sarantamilakokkina.wordpress.com/

6 04 2008
Ορέστης

Kαι…
μιας και δεν κατορθώσαμε να κρατήσουμε
τον ήλιο λαμπερό πάνω από την Ελλάδα,
όπως ήθελε ο ποιητής,
ελάτε όλοι μαζί σύντροφοι,
να δώσουμε φως στ’ αστέρι μας…
Για να φωτίσει το δρόμο
που θα περπατήσουν τα παιδιά μας
τραβώντας για το μέλλον τους!

7 04 2008
ΣΥΡΙΖΑ ΒΥΡΩΝΑ

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στην κοινή μας προσπάθεια

7 04 2008
Γιώργος

Σύντροφοι,
σύγχυση δημιουργεί το αίτημα για «ισότιμη συμμετοχή» των ανένταχτων στο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν ξεκαθαρίσετε τι εννοείται με αυτή την ισοτιμία που επικαλείστε. Λοιπόν σας θέτω τα παρακάτω ερωτήματα ως προς τον χαρακτήρα αυτής της διεκδίκησης:
1. Ισοτιμία σημαίνει «συμμετοχή» στην λήψη των αποφάσεων. Τι προτείνετε λοιπόν για αυτό το ζήτημα; Σήμερα δεν υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες για την λήψη των αποφάσεων. Η κανόνες με τους οποίους αποφασίζει ακόμα και η «ιερά σύνοδος» της εκκλησίας της ελλάδας είναι πιο δημοκρατική…
2. Ισοτιμία σημαίνει δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται κάποιος στα όργανα. Ούτε όμως αυτό συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και ο απλός ψηφοΦόρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ψηφίζει για να εκλέξει τον αρχηγό του..
3. Κάποιοι παράγοντες που αποκαλούνται εκπρόσωποι των «ανένταχτων» στα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ από πια «δημοκρατική» διαδικασία εκλέχτηκαν; Από θέμα αρχής, τουλάχιστον όποιος μιλά στο όνομα των ανένταχτων του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε τουλάχιστον να καταγγέλλει αυτή την δήθεν «εκπροσώπηση» των ανένταχτων που γίνεται μόνον για επικοινωνιακούς λόγους και μόνο..

Σύντροφοι,
αν δεν ξεκαθαρίσετε τουλάχιστον κάποιες πλευρές αυτού του αιτήματος της ισοτιμίας των ανένταχτων του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς αυτή η προσπάθειά σας – δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις – το μόνο που θα κάνει είναι να αναπαράγει άλλο ένα μαγαζάκι, δίπλα σε όλα τα άλλα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο του ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΥ….

7 04 2008
Μαρία

Kαταπληκτική πρωτοβουλία, συγχαρητήρια! Δεν πρέπει να δεχτούμε ότι μόνο οι οργανωμένοι σε κόμματα μπορούν να είναι κινητοποιημένοι, αγωνιστές, ενεργοί πολίτες. Και οι ανένταχτοι μπορούν να έχουν όλες αυτές τις ιδιότητες και θα το αποδείξουμε

7 04 2008
Μαρία

Ωραία προσπάθεια, συγχαρητήρια! Δεν είναι μόνο οι οργανωμένοι σε κόμματα που μπορούν να είναι αγωνιστές, που μπορούν να είναι κινητοποιημένοι, που μπορούν να είναι ενεργοί πολίτες. Και οι ανένταχτοι έχουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες και με την οργάνωση ενός δικτύου θα το αποδείξουμε αυτό.

7 04 2008
Tierra Izquierda

Ο σύντροφος Γιώργος έθεσε σε σχέση με το αίτημα της «ισότιμης συμμετοχής στον ΣΥΡΙΖΑ» των ανένταχτων, τα εξής ερωτήματα:
1. Ισοτιμία σημαίνει “συμμετοχή” στην λήψη των αποφάσεων. Τι προτείνετε λοιπόν για αυτό το ζήτημα; Σήμερα δεν υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες για την λήψη των αποφάσεων. Η κανόνες με τους οποίους αποφασίζει ακόμα και η “ιερά σύνοδος” της εκκλησίας της ελλάδας είναι πιο δημοκρατική…
2. Ισοτιμία σημαίνει δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται κάποιος στα όργανα. Ούτε όμως αυτό συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και ο απλός ψηφοΦόρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ψηφίζει για να εκλέξει τον αρχηγό του..
3. Κάποιοι παράγοντες που αποκαλούνται εκπρόσωποι των “ανένταχτων” στα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ από πια “δημοκρατική” διαδικασία εκλέχτηκαν; Από θέμα αρχής, τουλάχιστον όποιος μιλά στο όνομα των ανένταχτων του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε τουλάχιστον να καταγγέλλει αυτή την δήθεν “εκπροσώπηση” των ανένταχτων που γίνεται μόνον για επικοινωνιακούς λόγους και μόνο..

Θα ήθελα να σχολιάσω επ’ αυτών, τα εξής:
Ισοτιμία κατά τη γνώμη μου, σημαίνει ο ανένταχτος σύντροφος να μην καταλήγει να βρίσκεται εμμέσως -πλην σαφώς- εκτός διαδικασιών, αλλά ούτε βεβαίως και να έχει περισσότερα δικαιώματα από τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ που είναι οργανωμένοι στις συνιστώσες.
Σήμερα λοιπόν, όπως σωστά επισημαίνεται, δεν υπάρχουν εκλεγμένα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό ισχύει εξίσου για «ενταγμένους» και «ανένταχτους». Είναι σαφές λοιπόν οτι δεν διεκδικούμε να μετεξελιχθούμε σε κάποιας μορφής συνιστώσα («μαγαζάκι»), ούτε να διεκδικήσουμε συμμετοχή στα κεντρικά όργανα, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.
Είναι σημαντικό όμως για το δυναμικό των ανένταχτων που βλέπει με συμπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στις παρυφές του ή ακόμα και «εντός» του, να αντιληφθεί οτι δεν του επιφυλάσσεται ρόλος αφισσοκολητή, ούτε γλάστρας.
Αυτό λοιπόν που επιδιώκουμε, είναι όχι η εκπροσώπηση των ανένταχτων σε κάποια «όργανα», αλλά η επικοινωνία, ενημέρωση και δικτύωσή τους (εξ ου και «Δίκτυο Ανένταχτων Αριστερών»), με σκοπό να τροφοδοτηθεί και να υποστηριχτεί η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά της, ώστε να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που θα βοηθήσουν την ένταξη του ανένταχτου δυναμικού, με δημιουργικό τρόπο.
Κανείς από εμάς νομίζω δεν μπορεί να διαφωνήσει με την τρίτη παρατήρησή σου. Ωστόσο αυτό το ζήτημα, θα λυθεί μόνο όταν παρθεί η απόφαση να καθιερωθεί η έννοια του «μέλους ΣΥΡΙΖΑ», κάτι που -για την ώρα- παρά τις προτάσεις που υπάρχουν, δεν έχει αποφασιστεί. Στη φάση αυτή όμως μπορούμε να παλέψουμε το θέμα της ενεργού και με όρους ισοτιμίας συμμετοχής, στο επίπεδο των Τοπικών και Κλαδικών Συνελεύσεων.

Θοδωρής Κανάκης

24 04 2008
kokkinos

Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πρώτα σεβαστός σε όλα τα μέλη του και μετά στους υπόλοιπους για να λειτουργήσει σωστά. Τίποτα άλλο δεν χρειάζεται. Τα άλλα έρχονται μόνα τους.

Και μία εκδήλωση που οργανώνουμε για την Ελληνική Περιφέρεια.
http://antidrasi.pblogs.gr/

29 04 2008
Κωνσταντινου Βαγγέλης

Σύντροφε Κανάκη, γράφεις :

«Αυτό λοιπόν που επιδιώκουμε, είναι όχι η εκπροσώπηση των ανένταχτων σε κάποια “όργανα”, αλλά η επικοινωνία, ενημέρωση και δικτύωσή τους (εξ ου και “Δίκτυο Ανένταχτων Αριστερών”), με σκοπό να τροφοδοτηθεί και να υποστηριχτεί η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά της, ώστε να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που θα βοηθήσουν την ένταξη του ανένταχτου δυναμικού, με δημιουργικό τρόπο».

Λοιπόν, αυτό το «…..την ένταξη του ανένταχτου δυναμικού….» τι το θελες;

Η δική μου η άποψη είναι η εξής.
Ποιος είναι ο ανένταχτος αριστερός; Τι τον διαφοροποιεί από κάποιον ενταγμένο; Γιατί ο λόγος του έχει διαφορετική αξία (αν έχει και αν επιθυμούμε να έχει) από τον λόγο οποιουδήποτε ενταγμένου;

Κατά βάση, ανένταχτος μπορεί να δηλώσει κάποιος πού είχε την δυνατότητα της πολύχρονης ενεργής παρουσίας στα κινήματα ως ενταγμένος στις διάφορες εκφράσεις των ή σε διάφορα κόμματα της Αριστεράς και που διαπιστώνοντας τα αδιέξοδα αλλά και μια γενικευμένη αλλοτρίωση της σκέψης, του λόγου, του ατόμου από την κομματική νομενκλατούρα και την προκρούστεια λογική του κομματικού συμφέροντος, απέδρασε
Ο Ανένταχτος Αριστερός – και γενικά ο Ανένταχτος- έχει την απεριόριστη δυνατότητα της φιλοσοφικής προσέγγισης των πραγμάτων, από τον οποιοδήποτε ενταγμένο.
Είναι νομίζω πάρα πολύ δύσκολο για μεγάλο χρονικό διάστημα ο «ανένταχτος» να παραμείνει πιστός στην απόφαση του να είναι ανένταχτος και θέλει υψηλό δείκτη αυτογνωσίας για να καταφέρει να παραμείνει ανένταχτος.
Είναι οξύμωρο να δηλώνεις ανένταχτος ( εσύ, εγώ, κάποιος) ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεις την διαμόρφωση προϋποθέσεων ώστε να καταστείς «επαρκής προς ένταξη» και να σε αποδεχτούν ως κάτι το ιδιαίτερο, το πιο σοφό τον ποιο κατασταλαγμένο αριστερό «ορθολογιστή» τον νέο συνδαιτυμόνας της νέας κομματικής νομενκλατούρας.
Αν λοιπόν υπάρχει αναγκαιότητα ένταξης των ανένταχτων αριστερών στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε ως συνιστώσα το «δίκτυο Ανένταχτων Αριστερών» μπορεί να ενταχθεί ως δίκτυο όμως. Άλλως, ως δίχτυ σε θολά νερά για ένταξη κάποιων στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ αφού έχουν περάσει από μια επεξεργασία, δεν είναι έντιμο.

Δεν λέω ότι υπάρχουν τέτοιες προθέσεις αλλά σε όσους είναι παλιοί στο κουρμπέτι, τέτοιες διαδικασίες τις έχουμε δει τι έχουμε γευθεί και τις έχουμε δημιουργήσει και είναι κρίμα για τις επαναλάβουμε.

Ή δυναμώνουμε ως δίκτυο και εντασσόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ με την αυτονομία που μας διακρίνει, ή παραμένουμε εκτός ΣΥΡΙΖΑ αλλά βοηθάμε με τον λόγο μας και την συμμετοχή μας σε διάφορες δράσεις έχοντας την πολυτέλεια να βλέπουμε τα πράγματα με περισσότερα μάτια και όχι με ένα!

2 05 2008
sarantamilakokkina

«..Ποιος είναι ο ανένταχτος αριστερός;..»

Μιά απάντηση :
Αυτός που στην συγκέντρωση της πρωτομαγιάς ψάχνει ένα πανώ του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει το κεφάλι του από κάτω και δεν βρίσκει.

Οι συνιστώσες όμως…. αα όλα κιόλα. Όλες εκεί, με τα πανώ τους τα σέα τους και τα μέα τους.
Τι έγινε σύντροφοι ? Καταργήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ?

3 05 2008
Tierra Izquierda

Σύντροφε Βαγγέλη Κωνσταντίνου, γράψε λάθος.
Δεν έχω χρόνο να το αναλύσω περισσότερο, αλλά όπου «ένταξη», διάβαζε «ενεργοποίηση»/»συμμετοχή».
Παρά τις προσπάθειές μου, δεν είμαι και ο πλέον ακριβολόγος…

12 06 2008
paraoros

Μ’ αρέσει αυτή η προσπάθεια που κάνετε και είναι πολύ ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες οι απόψεις που μπορεί να βρεί κανείς στα κείμενα παραδίπλα. Δε μ’αρέσει όμως αυτό: ακόμα και εσείς οι ανένταχτοι , θα υποστηρίξω, αυτοπεριορίζεστε – αυτοπροσδιορίζεστε – περιχαρακώνεστε. Γιατί δηλαδή να δηλώνετε ανένταχτοι ναι μεν αλλά αριστεροί δε και του ΣΥΡΙΖΑ κι όλας? Γιατί ζητάτε συμμετοχή στις διαδικασίες αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Και αναλώνεστε στην επίλυση αυτού του δύσκολου προβλήματος. Στην καλύτερη περίπτωση θα δημιουργήσετε την «ανένταχτη συνιστώσα» η οποία και σαφώς θα συμμετέχει ισότιμα στα όργανα και τις αποφάσεις, μάλλον εκπροσωπούμενη από «ανένταχτους αντιπροσώπους». Θα το έκρινα σαν ένα θετικό βήμα, σαν το δημοκρατικό απαύγασμα «πολλών ματιών», όπως λέει παραπάνω από 29/4 ο Βαγγέλης Κωνσταντίνου, «ανοιχτών μυαλών», θα συμπλήρωνα εγώ, «στερούμενων ιδεολογικής αφετηρίας». Η μήπως υπάρχει ιδεολογική αφετηρία; Αυτός ο αυτοπροσδιορισμός ως «αριστεροί» σημαίνει την ύπαρξη ιδεολογικής αφετηρίας; Τι σημαίνει για κάποιον 20χρονο – 30χρονο σήμερα η λέξη αριστερά; Η συμμετοχή σε πορείες; Όσοι είναι κάτω από πανώ θεωρούνται ενταγμένοι αριστεροί και όσοι δεν είναι, είναι ανένταχτοι, αλλά παραμένουν αριστεροί τουλάχιστον, έτσι φίλε sarantamilakokkina; Άσε που πρέπει, εξυπακούεται, κατά το Βαγγέλη, να έχει περάσει μακροχρόνιους αγώνες στα κινήματα και τα κόμματα και να έχει και συνείδηση του αδιεξόδου. Δηλαδή, εγώ, που έχω πλήρη συνείδηση των αδιεξόδων και της αλλοτρίωσης αλλά ούτε αριστερός δήλωσα ποτέ μου ούτε σε κόμμα εντάχθηκα, δεν έχω δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζομαι ως ανένταχτος αριστερός του ΣΥΡΙΖΑ; Τι κρίμα, γιατί και σε πορείες έχω πάει και ΣΥΝ ψήφιζα και τώρα δε ξέρω που ανήκω, αφού δεν είμαι ούτε ενταγμένος φυσικά αλλά ούτε και ανένταχτος. Εκτός και αν δημιουργήσω τους ανένταχτους κεντρώους του ΣΥΡΙΖΑ ή τους ανένταχτους δεξιούς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με απώτερο σκοπό πάντα την ενότητα της αριστεράς ε, χαχα! Πλάκα κάνω αλλά το μεγάλο καλαμπούρι είναι που ο φίλος Βαγγέλης φοβάται μήπως αυτό το δίκτυο εξελιχθεί σαν ανέντιμο δίχτυ σε θολά νερά για ένταξη κάποιων στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ! Βάλτε στο μυαλό σας ότι μπορεί να φύγουν και μερικοί.
Συνεχίζω στα σοβαρά τώρα, αντί να ασχοληθούμε με το πόσο δημοκρατικές είναι οι διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρότεινα να ασχοληθούμε με το έλλειμα δημοκρατίας στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως. Και κυρίως, αντί να ψάξουμε πως θα ακουστούν οι απόψεις μας στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και πως θα συμμετέχουμε ισότιμα στις αποφάσεις του, να ψάξουμε πως ο λαός θα αποφασίζει για την τύχη του, δημοκρατικά. Χρειάζεται η έγκριση για εφαρμογή ενός νέου πολιτειακού συστήματος. Να επεξεργαστούμε σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης. Να συζητήσουμε το ρόλο των κομμάτων και των συνιστωσών. Όταν η αυτοδυναμία δεν είναι εφικτή, η ακυβερνησία δεν μπορεί να είναι η μόνη λύση.

παραορος

Υ.Γ. σχόλιο για την επικαιρότητα: οι βουλευτές εγκρίνουν τη συνθήκη της Λισαβώνας κατά τη διάρκεια του Εuro και από το Δεκέμβρη οι δημοσιογράφοι δεν έχουν βγάλει άχνα για τη δικαστή Μαργαρίτη Μαρία. Συγχαρητήρια και στη Δικτυακή Πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενώ σου λέει ότι μπορείς να κατεβάσεις τη συνθήκη όπως τροποποιείται με τη Λισαβώνα, στη συνέχεια σε σταματάει, μιλάω για δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση, μπορείς πάντως να πληρώσεις και να την αποκτήσεις εκτυπωμένη με 58€ χωρίς ΦΠΑ + έξοδα αποστολής.

2 07 2008
Κωνσταντινου Βαγγέλης

σύντροφε paraoros, σε όσα κριτικάρεις από τις απόψεις που κατέθεσα θα σου απαντήσω κατ’ αρχή έτσι:» ……. Είναι οξύμωρο να δηλώνεις ανένταχτος ( εσύ, εγώ, κάποιος) ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεις την διαμόρφωση προϋποθέσεων ώστε να καταστείς «επαρκής προς ένταξη» και να σε αποδεχτούν ως κάτι το ιδιαίτερο, το πιο σοφό, τον ποιο κατασταλαγμένο αριστερό «ορθολογιστή», τον νέο συνδαιτυμόνας μιας νέας κομματικής νομενκλατούρας…..»

Θα σε διευκολύνω επίσης, στο ερώτημά σου « τι σημαίνει για έναν 20χρονο ή 30χρονο αριστερά» ως εξής.:
Έχει γίνει της μόδας για κάθε «αμφισβητία» και «δηλών» κάτι που θα `θέλε να τον διαφοροποιήσει από εντάξεις του παρελθόντος του βίου, στα πολιτικά δρώμενα, να αναφωνεί αποσβολωμένα ενδεχομένως, τι είναι Αριστερά σήμερα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ότι σήμαινε και εχθές και πριν 40 ή 100 χρόνια.
Ένας νέος που θα θέλε να ενταχθεί στην Αριστερά, κάνει συνήθως την λάθος εκτίμηση, πως εντασσόμενος σε ένα κόμμα ή μια συνιστώσα της Αριστεράς αποκτά συνείδηση αριστερού. Ένταξη στην Αριστερά σημαίνει αποδοχή της φιλοσοφικής θεώρησης των πραγμάτων από τα αριστερά και όχι η «στέγασή» του κάτω από ένα πανώ ή μια κομματική ταυτότητα.
Η Μαρξιστική φιλοσοφία , αλλά και οι μετέπειτα νέο-μαρξιστικές του επιστημονικού υλισμού δεν αποτελούν παρωχημένες ή απολιθωμένες φιλοσοφίες που δεν μπορούν να ερμηνεύσουν την σύγχρονη εποχή, αλλά σε πολλές των περιπτώσεων αποτελούν βάση εξέλιξης του ιμπεριαλισμού.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιμπεριαλισμός «κομουνιστικοποιείται» απεναντίας γίνεται πιο βάρβαρος προσπαθώντας να αποτρέψει ή να ενοχοποιήσει την εξέλιξη του επιστημονικού σοσιαλισμού, ως αντικειμενικό και πραγματικό σύστημα ανάπτυξης χωρίς βαρίδια.
Ποια είναι τα βαρίδια στον ιμπεριαλισμό; Η ανάπτυξη, η οποία γεννά υπανάπτυξη, φτώχεια, ανισότητες, ανεργία, πολέμους, αποκλεισμούς, καταστροφή του περιβάλλοντος.

Θα σε διευκολύνω επίσης και στο ζήτημα που βάζεις ως ….. μόνιμος και κατ’ εξακολούθηση ψηφοφόρος του ΣΥΝ, «……..αλλά το μεγάλο καλαμπούρι είναι που ο φίλος Βαγγέλης φοβάται μήπως αυτό το δίκτυο εξελιχθεί»
Σε απάντηση σου, σου λέω πως ναι!
Αν έψαχνα να με οδηγήσει ως «τυφλός» κάποιος ανοικτομάτης στο απέναντι πεζοδρόμιο, δεν θα είχα την αφέλεια να πιστέψω ότι ο καλλίτερος από όλους είναι το δίκτυο ανένταχτων αριστερών που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΕΤΡΕΠΑ τουλάχιστον σε ότι με αφορά.

2 07 2008
paraoros

φίλε βαγγέλη, κατ’αρχήν να σου πω ότι σκέψεις έγραφα πριν, σκέψεις θα γράψω και τώρα. Το μυαλό δουλεύει συνέχεια και μπορεί να δει ή να νιώσει κανείς τα πράγματα διαφορετικά σε άλλη χρονική στιγμή. Θα αρχίσω από το τέλος και την εικόνα που έδωσες για τον τυφλό.

Πρώτον, γιατί ο τυφλός να θέλει να περάσει απέναντι και να μην θέλει να έρθεις μαζί του εκεί που πηγαίνει ή να μην θέλει να πάτε μαζί εκεί που θα σας βγάλει.
Δεύτερον,μάλλον είμαι αφελής όπως είπες, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιος στέκεται στο πεζοδρόμιο περιμένοντας κανά τυφλό να περάσει απέναντι. Θα μπορούσες να δώσεις παραδείγματα αφού όπως γράφεις, «Δεν λέω ότι υπάρχουν τέτοιες προθέσεις αλλά σε όσους είναι παλιοί στο κουρμπέτι, τέτοιες διαδικασίες τις έχουμε δει τι έχουμε γευθεί και τις έχουμε δημιουργήσει και είναι κρίμα για τις επαναλάβουμε», ώστε να μαθαίνουν και οι νεότεροι. Έτσι θα βοηθούσες και να αποτραπούν παρόμοιες καταστάσεις.
Τρίτον, πιστεύω αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι η ένταξη στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ένταξη του ατόμου στην κοινωνία ως ενεργός πολίτης, μέσα από συλλογικότητες και κοινές δράσεις ή έστω ώς απλός (ανένταχτος) σκεπτόμενος πολίτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ζητούμενο να μετασχηματιστεί ώστε να αποτελέσει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση βασισμένη στη δημοκρατική βούληση. Πόσο διατεθιμένοι είστε να συνδιαμορφώσετε τέτοια πρόταση;
Τέταρτον, γράφεις «Ένταξη στην Αριστερά σημαίνει αποδοχή της φιλοσοφικής θεώρησης των πραγμάτων από τα αριστερά» και κάνεις αναφορά σε μαρξ και νεο-μαρξιστικές φιλοσοφίες. Είναι μια πολυ ειλικρινής απάντηση για την ύπαρξη ιδεολογικής αφετηρίας. Δεν υποστήριξα ότι οι φιλοσοφίες αυτές είναι παρωχημένες, ίσως και να μην με ενδιαφέρει να τις αξιολογήσω. Πολύ περισσότερο δε θα ήθελα να περάσω χρόνο διαβάζοντας φιλοσοφίες που λίγο πολύ μπορεί να αναπαράγει το μυαλό μου (αν και δέχομαι ότι βοηθάνε στο να ξεκαθαρίσεις κάποια πράγματα). Και αν κρίνω από την πολυδιάσπαση της αριστεράς μάλλον δε θα οδηγήσει σε τίποτα παραπάνω από ένα σοσιαλιστικό όραμα που υπάρχουν διάφοροι προτεινόμενοι δρόμοι να το αποκτήσεις. Αν ασπάζομαι κάποιο δρόμο, πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιο κόμμα ή συνιστώσα να με στεγάσει. Αν δηλωνω ανένταχτος, έχω διαφορετική πρόταση να κάνω ή διαφορετικό όραμα να δώσω;
Συμφωνώ πλήρως με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας με μια προϋπόθεση. Ότι η κοινωνία αυτό θέλει. Αν το θέλεις εσύ και γώ και άλλοι 100 δε φτάνει. Στο κάτω κάτω, αν το κύριο θέμα είναι η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, ο φιλελευθερισμός σου δίνει το δικαίωμα να κάνεις εταιρία λαϊκής βάσης. Για όποιους θέλουν και ενδιαφέρονται και πιστεύουν ότι μπορεί να είναι βιώσιμο. Στην προσωπική σου ζωή, έτσι και αλλιώς, μπορείς να μοιράζεσαι ό,τι έχεις. Αν μια κυβέρνηση επιδοτούσε μόνο λαϊκές εταιρείες, θα βοηθούσε στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας? Μπορείς να βοηθήσεις να ψηφιστεί μια κυβέρνηση η οποία θα ψήφιζε έναν τέτοιο αναπτυξιακό νόμο? Τι θα ήθελες να κάνει?
Με αυτά λέω να ασχοληθούμε ελεύθερα και δημοκρατικά και όχι με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Για όσους θέλουν να εκφράσουν απόψεις αλλά πιστεύουν ότι το παρόν δίκτυο δεν είναι κατάλληλο μπορούν να σχολιάσουν και στο
http://paraorologies.blogspot.com. Το ζητάω αυτό, σεβόμενος την ταυτότητά σας.

18 10 2008
Τάσος Πανταζίδης

Αυτό που καταδεικνύουν οι κατά τόπους συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως στην επαρχία) είναι το ενδιαφέρον των ανένταχτων για την επιτυχία του χώρου και όχι τ’οσο των οργανωμένων, οι οποίοι πολλές φορές ενδιαφέρονται μόνο για το κόμμα ή την οργάνωσή τους και μόνο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντική υπόθεση, η εξεύρεση μορφών συμμετοχής των «ανένταχτων» -ενταγμένων στο κίνημα- σε όλες τις βαθμίδες οργάνωσης, σε όλα τα όργανα.
Τάσος Πανταζίδης – Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας.

6 01 2009
Γιώργος Γκόνης

Φίλοι και φίλες, καλή σας χρονιά
ευχόμαστε το 2009 να μην έχει τόση «μαυρίλα» να μείνει χώρος για ελπίδα και όνειρο.
Θέλουμε τη στήριξή σας στην προσπάθεια που κάνουμε για να μην ολοκληρωθούν και αν είναι δυνατό να ανατραπούν τα τερατώδη «αναπτυξιακά σχέδια» που υλοποιούνται στη Μεσσηνία (Π.Ο.Τ.Α.), ως πανελλαδικό παράδειγμα (Κρήτη, Μαγνησία, Αταλάντη) με βάση πλέον το προωθούμενο χωροταξικό για τον τουρισμό.
Στη φάση αυτή επιχειρούμε να κρατήσουμε σε δημοσιότητα το θέμα και να παρθούν και πολιτικές πρωτοβουλίες. Περιμένοντας την δημοσιοποίηση της απόφασης του Σ.τ.Ε. που κρίνει τα έργα της Π.Ο.Τ.Α. αντισυνταγματικά (τεράστια νίκη για τις τοπικές αντιστάσεις) έχουμε ξεκινήσει την ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών στη διεύθυνση http://www.petitiononline.com/KINO/petition.html. Στοιχεία για το ιστορικό του θέματος θα βρείτε στο φιλόξενο τόπο της ecrocrete.gr
Περιμένουμε τη στήριξή σας ως άτομα ή φορείς.
Κίνηση Πολιτών Μεσσηνίας «ΚΙΝΩ»
πληροφορίες Γιώργος Γκόνης
τηλ.6973218572

5 02 2009
Roi mat

Sydrofoi ayth h protoboulia exei mono hlektroniko xaraktira h yparxoun omades anedaxtwn aristerwn se ka8e geitonia pou sizitane kai pairnoun apofaseis ?
Ayto to diktyo exei kapou xoro stegaseis san organosh (alla oxi san komma) ?

9 03 2010
kostas

οταν πληροφορηθηκα γι αυτο το εγχειρημα επαθα αυτο που παθαινω κ τωρα.κολλησα την μουρη μου στο τζαμι.τωρα που σιγουρευτηκα οτι δεν προκειται γι αστειο αναβω ενα τσιγαρο κ το απολαμβανω…χιλιες φορες μπραβο!δεν θελει αναλυση,επιτελους να αρχισουμε να λεμε ναι στην ανοιχτοτητα,εξ αλλου ερχεται ο κοινοτισμος αυτο θα ειναι το μελλον…οχι μονος του ο καθε πολιτης αυτου του κοσμου να καταπινει το φαρμακι,μονος του να ελπιζει,μονος του να ονειρευεται,να σηχτιριζει κ να μαθει να υπακουει δυστυχως σαν ενα κομματι κρεας μεςα στο πληθος…οι πληγες δεν επουλωνονται ετσι ευκολα μετα κ εδω ειναι το χρεος μας σαν αριστεροι , να μιλαμε κ στον διπλανο μας οχι μεσω καποιας μεσοτειχιας(ειτε κομματος ειτε συγκεκριμενης ταυτοτητας κινηματος)αλλα ολοι μαζι ανοιχτα…ειναι μια πολυ σπουδαια αρχη.Σας ευχαριστω που μου δινεται κ μενα ετσι η ευκαιρια να εκφραστω

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: